Feya en de Draak (schildgedrag)

Dit is Feya, Feya is een uitwerking van een deelpersoonlijkheid van mij. Wanneer Feya haar drakenpak aan trekt, doet zij vooral boos. Dit is een schild van Feya waarmee ze haar kwetsbaarheden verstopt en beschermd. In deze blog lees je meer over hoe ik schildgedrag zie en over mijn uitwerking van Feya, helemaal naar mijn wens ontworpen door collega en kunstenares Renate Jong.

Read More
Tussen beleving en behoefte

Vorige week schreef ik een stuk over verlanglijstjes en hoe duidelijkheid hierover scheve verwachtingen tussen ouders en kinderen kunnen voorkomen. Dat geldt eigenlijk ook voor de hele beleving rondom het Sinterklaasfeest en de hoeveelheid commotie die hiermee gepaard gaat.

Lees je mee?

Read More
Hij komt.. Hij komt..

Nog een paar dagen en dan is het weer zo ver, de intocht van Sinterklaas en zijn pieten. 13 November start het sinterklaasjournaal en vanaf dat moment zijn vooral basisschoolkinderen in de ban van dit gezellige kinderfeest.

En zoveel enthousiasme en verwondering, brengt ook spanning met zich mee. Sommige kinderen kunnen hier heel goed mee om gaan, anderen hebben er meer moeite mee.....

Read More
De Decembermaand

De feestdagen komen er weer aan. Voor velen is dit een tijd van druk druk, druk.
Een tijd van cadeautjes halen, verplichtingen, feestjes en natuurlijk veel gezelligheid.
Het is ook de periode waarin kinderen vaak drukker zijn, vaker boos of brutaal reageren, minder meewerkend zijn en overal over discussiëren.
De tijd waarin ze volop in de beleving rondom Sinterklaas zitten.

Komende weken plaats ik elke week een blog met tips, ervaringen, inzichten en uitdagingen om deze weken als gezin op een prettige manier door te komen.

Read More
"Stop met huilen" en wat maakt dat dit niet werkt.

Huilt jouw kind soms ook om dingen die jij niet begrijpt? Wil je het graag zo snel mogelijk voor je kind oplossen of sussen? Vind je het lastig om je kind verdrietig te zien?
Verwacht je dan van je kind dat het stop met huilen en spreek je dit naar hem of haar uit?

Wanneer de focus ligt op het stoppen van gedrag in plaats van de reden achter het gedrag, zal een kind het gevoel hebben dat het niet gehoord wordt. Het vervelende gevoel in zijn lijf blijft echter wel aanwezig en dat kan verwarring en een gevoel van afwijzing veroorzaken. Het voelt immers nare dingen die niet ophouden alleen omdat een volwassene zegt dat het moet stoppen. Daarmee groeit het gevoel van onveiligheid, frustratie of hartzeer. Omdat het kind wenst dat hij serieus genomen wordt in wat hij voelt, zal een kind dat huilt zal vechten voor het bestaansrecht van wat hij op dat moment voelt.

Wil je meer weten over hoe dit werkt en wat jij kunt doen in deze situaties? Lees dan gauw verder...

Read More
"Jij bent een watje"

Tijdens ons avontuur bij Erve Brooks troffen we vaders die op zeer uiteenlopende wijze hun kind probeerden te stimuleren. Van de een werd ik blij, van de ander ben ik geschrokken. Hoe dit zo kwam lees je hieronder. Ik deel er ook een aantal bruikbare en waardevolle tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Hoe kun je jouw kind nu op positieve wijze stimuleren?

Read More
Van verwijt naar verlangen

Heel vaak weten wat je niet wilt en moeite hebben met het verwoorden van wat je wel zou willen. Weten waar je van baalt alleen niet kunnen omschrijven wat je zou willen… 

Is dit herkenbaar? Voor mij wel. Een tijd geleden heb ik een periode vooral geklaagd en onproductieve, ineffectieve uitingen gedaan over allerlei zaken waar ik tegenaan liep . Hiermee legde ik de verantwoordelijkheid van dit gevoel bij anderen en veranderde er niets in hetgeen waar ik mij zo vreselijk aan stoorde. Hierdoor werd het gevoel van klagen groter en het plezier in mijn werk steeds minder. Een negatieve spiraal van verwijten, iets dat niet bijdraagt maar afstand tot begrip en een mogelijke oplossing creëert. 

Read More
Kelly van Oostveen
Strong Willed Kids

Het opvoeden van je kind kan een uitdagende taak zijn. Vooral als een kind een sterke eigen wil heeft. Kindjes met een behoorlijk temperament uiten emoties vaak explosiever. 

Als ze blij zijn, dan stralen ze van oor tot oor. Als ze verdrietig zijn, huilen ze ontroostbaar. En als ze boos zijn, dan is dit voor iedereen te horen. Stampen, gillen of met spullen gooien, de boosheid moet eruit. Niet omdat ze dat willen, maar omdat hun lijfje niet anders kan dan ventileren wat ze van binnen zo vult. Als hun hoofdje vol zit, slaan deze kinderen (soms letterlijk) om zich heen. Vaak uiten ze deze onrust in boosheid of verdriet. Ook wanneer er eigenlijk een andere emotie achter zit. Omdat ze zich onzeker voelen, iets niet eerlijk gaat, ze onrust voelen bij een ander maar hier niets mee kunnen of als ze eigenlijk heel bang zijn. Wanneer kinderen veel prikkels hebben ontvangen en niet aan verwerking hiervan zijn toegekomen kunnen ze ook vollopen. Zo’n ‘bui’ van extreme emoties helpt dan om te ontladen. De druk kan van de ketel en ze kunnen weer ruimte voelen. 

Read More
Kelly van Oostveen
Blog

Opvoeden, ik vind het een fantastisch gave, vermoeiende, uitdagende en bij tijden frustrerende taak. Ik geloof in de kracht van het kind zelf en de zelfkennis die hij of zij al van jongs af aan bezit. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen weten wat goed voor hen is en dit ook kunnen uiten als ze hiervoor de kans krijgen. Dit is natuurlijk wel gekoppeld aan leeftijd en primaire behoeftebevrediging.

Read More
Kelly van Oostveen