De Decembermaand

De feestdagen komen er weer aan. Voor velen is dit een tijd van druk druk, druk.
Een tijd van cadeautjes halen, verplichtingen, feestjes en natuurlijk veel gezelligheid.
Het is ook de periode waarin kinderen vaak drukker zijn, vaker boos of brutaal reageren, minder meewerkend zijn en overal over discussiëren.
De tijd waarin ze volop in de beleving rondom Sinterklaas zitten. De goedheiligman komt weer in Nederland en dat brengt verwondering, spanning en enthousiasme met zich mee.
Sommige kinderen maken zich nauwelijks druk, kunnen de spanning goed zelf reguleren en laten eigenlijk weinig tot geen ander gedrag zien dan andere weken van het jaar.
Maar het merendeel van de kinderen stuiteren ervan. 😊 Hoe hard ze stuiteren en in hoeverre dit het gezinsleven beïnvloed, dat verschilt per gezin. Vooral de hooggevoelige, temperamentvolle kinderen hebben het vaak lastig in deze periode waarin alles anders is, overprikkeling op de loer ligt en de spanning sky-high is.

Er zijn een aantal zaken die voor alle kinderen prettig zijn in deze periode en waar vooral temperamentvolle kinderen veel baat bij hebben. Duidelijkheid, voorspelbaarheid, begrip en mogen beleven zijn daar voorbeelden van.
Maar hoe kun je dat nou doen? En waar kun je dan zoal aan denken? Hierover plaats ik de komende weken een aantal blogs op de website van JIJST Kindercoaching.

Om te beginnen met een aantal tips die voor ouders helpend kunnen zijn om deze weken meer ontspannen door te komen samen met je kind(eren).

 1. Bedenk samen op welke wijze Sinterklaas vieren voor jullie gezin plezierig is
  Als je dit vooraf met elkaar bespreekt en besluit voorkom je dat er per ongeluk toch verwachtingen zijn ontstaan die op het laatste moment teleurstelling veroorzaken.
 2. Stel vooraf een ritme vast.
  Wanneer een kind vooraf duidelijk weet waar het aan toe is, kan het zijn energie gebruiken om zich daarop te verheugen in plaats van te hopen op iets wat niet gaat gebeuren.
  Het kan ook een groot deel van het ‘doorzeuren’ wegnemen omdat het duidelijk is.
  Doorzeuren is namelijk een teken van scheve verwachtingen.
  Spreek daarom af waar je de intocht gaat kijken en hoe. Wij gaan bijvoorbeeld wel in Aadorp maar niet in Almelo omdat dit voor mijn dochter te druk is.

  Benoem duidelijk wanneer het kind zijn schoen mag zetten en hoe vaak. (Bereidt hem ook voor wat hij ongeveer in de schoen kan verwachten, dat dit, in de meeste gevallen, geen complete poppenhuizen of racebanen zijn).
  Wanneer je inschat dat je kind dit aankan, kun je er ook voor kiezen om tegoedbonnen voor het schoen zetten te maken. Zo houd jij de regie over hoe vaak de schoen gezet mag worden, en kan je kind zelf bepalen wanneer hij dit wil doen.
  Deze zijn o.a. op Pinterest te vinden. Daar vond ik zelf een hele leuke van broodbriefjes.nl die ik bij de nieuwsbrief van november als bijlage zal meesturen. Wanneerjij je hiervoor aanmeldt krijg je de nieuwsbrief maandelijks automatisch in je mail.

  Vertel hoe vaak en waar je Sinterklaas viert. Maak een aftelkalender samen als dit voor jouw kind helpend is. Download de ‘Op je JIJST’ aftelkalender via de facebookpagina van JIJST Kindercoaching.
 3. Vertel je kind wat er staat te gebeuren en wat hij kan verwachten.
  Dit is een verwijzing naar het eerste blog rondom dit thema. Je kunt voor jouw kind onderzoeken hoeveel duidelijkheid hij/ zij hierin nodig heeft.
 4. Traditie geeft houvast
  Wanneer kinderen ouder worden en vaker op dezelfde manier een feestdag hebben gevierd, ontstaat voor hen een traditie. Deze traditie geeft houvast. Ze weten dan hoe deze periode eruit zal zien en wat ze kunnen verwachten. Hier stellen zij zich ook op in. Het is daarom van belang om deze traditie in ere te houden en er tijd voor te nemen om dit uit te leggen wanneer het verandert.
 5. Sluit aan bij de belevingswereld van het kind
  Ik deel een visualisatie met je om vanuit een diepere laag te kunnen aansluiten bij deze belevingswereld. Het is hiervoor handig om een rustige plek op te zoeken waar je 5 a 10 minuten niet gestoord wordt.

  Sluit je ogen en adem 3 keer rustig in en uit.
  Probeer je hoofd zo leeg mogelijk te maken en voel of je terug kunt gaan naar de tijd dat jij zo oud was als jouw kind nu.
  Wat weet jij nog van de Sinterklaasvieringen zoals jullie het gevierd hebben? Hoe voelde het? Hoe rook het? Welke geluiden kun jij je nog herinneren? Ging je naar de intocht? Hoe voelde jij je als Sinterklaas en zijn pieten dan voorbij liepen? Met wie vierden jullie pakjesavond? En wat deden jullie dan? Wat vond je leuk… en spannend … of misschien wel vervelend? Wat is je tofste herinnering? Wat is iets wat je misschien graag anders had gezien?
  Ga nu in gedachten naar je kind. Neem de tijd om even naar hem/ haar te kijken. Hoe ervaart hij of zij de aanloop naar het kinderfeest waar al weken over gepraat, gedroomd en gesproken wordt?
  Probeer door zijn ogen te kijken en visualiseer de intocht. Wat zou je kind er leuk aan vinden? En wat zou heel veel indruk maken? Welk gevoel brengt dit teweeg bij je kind? 
  Als het minder prettige gevoelens zijn, wat zou dan kunnen helpen?
  Doe ditzelfde voor het zetten van de schoen, voor pakjesavond en andere onderdelen van de Sinterklaasviering wanneer je dit prettig vindt.

  Neem de tijd en probeer echt te voelen en voor je te zien.
  Wanneer je klaar bent, kom je langzaam terug in het hier en nu. Wiebel hiervoor wat met je vingers en je tenen of beweeg rustig met je hoofd heen en weer. Open je ogen weer.

  Wat heb je gezien en gevoeld? Wat weet je nu wat je mee wilt nemen in jullie voorbereidingen voor het Sinterklaasfeest?
 6. Laat het kind zich uiten op een creatieve manier door bijvoorbeeld knutselen, tekenen, zingen of rollenspel.
  Creatieve uitingen helpen met het verwerken van gebeurtenissen en emoties. Het kan je kind ook helpen je te vertellen wat er in zijn hoofd omgaat.
 7. Begin zelf op tijd, dat scheelt stress
  Wanneer je zelf op tijd je voorbereidingen hebt getroffen, heb je zelf minder haast en stress tijdens deze drukke weken. Hierdoor houd je meer tijd, aandacht en energie over op de dagen dat je kind hier meer vraagt (en nodig heeft) dan anders.
 8. Geniet van de verwondering
  Het geloof in de goedheiligman duurt eigenlijk maar kort, meestal tot groep 5 ongeveer, afhankelijk van het gezin en het kind.
  Ik wens je daarom dat je vooral van deze magische tijd van verwondering kunt genieten.

| Oktober 2017 | Aadorp | JIJST Kindercoaching |