Blog

Opvoeden, ik vind het een fantastisch gave, vermoeiende, uitdagende en bij tijden frustrerende taak. Ik geloof in de kracht van het kind zelf en de zelfkennis die hij of zij al van jongs af aan bezit. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen weten wat goed voor hen is en dit ook kunnen uiten als ze hiervoor de kans krijgen. Dit is natuurlijk wel gekoppeld aan leeftijd en primaire behoeftebevrediging.

Daarom geloof ik naast ruimte ook in regels, in kaders bieden, consequent zijn en waar nodig bepalen voor het kind. Waar nodig gedrag begrenzen en daarnaast klaar staan voor de emotie die het kind hierbij voelt Waarom? Omdat de ontwikkeling van een kind nog niet zover is dat het kind dit zelf kan of kan overzien wat de consequenties zijn. Dat weet jij als ouder wel. Ouders bepalen de kleurplaat, het kind mag deze inkleuren. Daarbij vind ik het zeer belangrijk dat je het kind leert dat het buiten de lijntjes mag kleuren. Als ouders kun je dan bepalen hoe ver buiten de lijntjes nog oké is. Deze balans tussen authenticiteit van het kind en de grenzen van de ouders, dat is mijn grootste wens voor ieder gezin. Dit kan best heel ingewikkeld zijn, want het vinden van deze balans, dat is een hele zoektocht. Zeker als je het gevoel hebt dat jij niet in je kracht als ouder staat of je kind een andere aanpak nodig lijkt te hebben. Als je kind slecht eet, moeite heeft met slapen, gilt, anderen slaap of knijpt of als het gevoel hebt dat je de regie kwijt bent. Als je kind bang is, boze buien heeft , verdrietig is of komt niet mee in sociale situaties. Als er thuis zaken spelen die het opvoeden lastig maken of die uitleg behoeven op het niveau van het kind. Als je kind een handleiding heeft die je nog niet hebt kunnen ontdekken of jij zelf op ontdekking wilt gaan naar wat voor opvoeder je bent. Het zijn allemaal uitdagingen die ouders tegen kunnen komen. In deze tijd waarin moeders elkaar sneller bekritiseren dan steunen, je de wereld kan vinden aan tips en voorbeelden op het internet en waar je geneigd bent om aan jezelf te twijfelen omdat je gevoel wel klopt maar je krijgt opgedrongen dat het ‘niet zo hoort’.. Dan kan het zijn, dat je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken. Dat steuntje kan ik je als kindercoach bieden. Het constant zoeken naar de balans. Daar waar een kind zichzelf kan zijn en de ouders zijn grenzen bewaard. Dat is wat ik het liefste doe, waar mijn passie ligt en wat ik graag wil delen met andere moeders omdat ik denk dat het een waardevol geschenk is om te ervaren hoe dit voor jou als ouder is.

Kelly van Oostveen