Kinderen en jongeren

Wanneer jij je als ouder zorgen maakt om je kind, kan het zijn dat je op zoek gaat naar passende hulp zoals bijvoorbeeld een kindercoach. In de meeste gevallen zal het kind betrokken zijn bij deze coaching om zo samen het gewenste resultaat te bereiken. Voor een kind is het dan fijn als hij of zij weet waar het over gaat, waar ze mee naartoe gaan en wat een kindercoach zoal doet. 
Om kinderen uit te leggen wat ik doe, heb ik hieronder een stuk geschreven voor de kinderen zelf waarin ik ze meeneem in een verhaal waar zij zich al dan niet mee kunnen identificeren. Ze kunnen dan zelf lezen (of voorgelezen worden) waarvoor kinderen naar een kindercoach kunnen komen en wat ze van mij kunnen verwachten. In de eerste kennismaking zal ik het uiteraard persoonlijk nog verder uitleggen. 

 

Opgroeien kan best lastig zijn. Je voelt van alles waarvan je niet weet waar het vandaan komt en je loopt rond met een lijf bomvol onrust, energie, drukte of boosheid. Het borrelt langzaam op en dan ineens, BOEM!, komt het eruit. Volwassenen zeggen vaak dat je rustiger moet doen of er niet zo’n ding van moet maken. Dat het toch wel mee valt en dat je gewoon moet doen… gewoon moet luisteren en niet zo boos moet zijn. Als dat niet lukt, en als die gevoelens of die onrust er nu eenmaal zijn in je lijf of in je hoofd, dan is het best lastig als mensen dat soort dingen tegen je zeggen. Daarnaast kan het ook zijn dat je zelf last hebt van deze emoties of onrust. Dat je bijvoorbeeld slecht in slaap komt, er moeite mee hebt om je te concentreren in de klas of door je gedrag vaker wordt aangesproken dan je eigenlijk fijn vindt. 

Ik geloof erin dat kinderen niet zijn wat ze voelen of wat ze doen. Dat het een gevoel is dat in je groeit als een ballon die je opblaast tot er geen ruimte meer is. Je bent niet je boosheid, het boost in jou. 

Vaak voel je dit ergens in je lijf opkomen en groeien totdat het niet meer past. Vaak komen prikkels dan ook veel intenser binnen. Je hebt dan bijvoorbeeld last van bepaalde geluiden, geuren, fel licht, of kleding die niet fijn zit op je huid. Als je dan meer prikkels binnen krijgt en het vervelende gevoel groeit, dan kan het ineens ontploffen en wordt je heel druk, ongeremd, boos of misschien juist wel heel verdrietig. Weet jij al waar in jouw lijf die bal van woede, tinteling van angst of kriebel van onrust begint? Welk gevoel is het bij jou? Als jouw ballon knapt, kan het zijn dat je dit naar buiten toe richt maar het kan ook zijn dat je deze storm in jezelf bewaard. Beide helpen alleen niet om begrepen te worden en anderen kunnen je dan niet helpen met dat waar je eigenlijk echt zo’n last van hebt. 

Is dit voor jou herkenbaar? Wil je voor jezelf leren hoe jouw ballon werkt? Wat jouw ballon groot maakt en hoe jij deze weer kleiner krijgt? Wil JIJ de grip op je gevoel en weten wat je kunt doen als de bom bijna barst? Wil je ervaren welke kwaliteiten er schuil gaan achter het ‘lastige’ gedrag? En wil je jouw handleiding ontdekken en ontwerpen zodat je anderen kunt uitleggen hoe jij je voelt en wat zij kunnen doen om jou te helpen? Ik kan je hierbij helpen zodat je meer inzicht krijgt in jouw gevoelens en gedrag en zodat je hier meer grip op krijgt. Je gaat naar huis met jouw emoties, triggers, kwaliteiten en handleiding uitgewerkt op een creatieve manier die echt bij jou past zodat jij weer ‘Op je JIJST’ kunt zijn.